blog-post image

Výběr ideálního bazénu pro vaši zahradu

Přemýšlíte o tom, že byste si pořídili bazén, ale nejste si jistí, který typ je pro vás a vaši zahradu nejlepší? Výběr bazénu je důležitým rozhodnutím, které ovlivní nejen vaše léto plné zábavy, ale také estetiku a funkčnost vaší zahrady na dlouhá léta. V tomto článku probereme různé typy bazénů, faktory, které byste měli při výběru zvážit, a poskytneme vám užitečné rady pro umístění bazénu ve vašem venkovním prostoru. Nakonec se podíváme na případovou studii rodiny, která stála před stejným rozhodnutím.

Úvod do různých typů bazénů

Bazény se liší nejen svým designem, ale i materiály, z nichž jsou vyrobeny, a způsobem instalace. Hlavní typy zahrnují:

  • Vestavěné bazény: Tyto bazény jsou trvalou součástí vaší zahrady a mohou být vyrobeny z betonu, vinylového obložení, sklolaminátu nebo nerezu. Nabízejí neomezené možnosti tvarů a velikostí a mohou být plně přizpůsobeny vašim potřebám.

  • Nadzemní bazény: Tento typ bazénu je cenově dostupnější a může být instalován rychleji. Jsou ideální pro zahrady s omezeným prostorem nebo pro domácnosti, které bazén považují za dočasnou zábavu.

  • Nafukovací bazény: Jsou nejvíce cenově dostupné a snadno přenosné. Nafukovací bazény jsou skvělou volbou pro rodiny s malými dětmi nebo pro ty, kteří hledají okamžité osvěžení během horkých letních dnů bez potřeby stálé instalace.

Faktory, které ovlivňují výběr

Při výběru bazénu je třeba zvážit několik klíčových faktorů:

  • Velikost zahrady: Určuje maximální možnou velikost bazénu. Vestavěný bazén vyžaduje dostatek místa pro bezpečnou instalaci a obklopující prostor.
  • Rozpočet: Rozpočet může omezit vaše možnosti. Zatímco vestavěné bazény jsou dražší kvůli nákladům na instalaci a materiály, nadzemní a nafukovací bazény jsou mnohem dostupnější.
  • Účel použití: Zvažte, zda chcete bazén pro relaxaci, zábavu nebo plavecký trénink. To ovlivní jeho velikost, tvar a vybavení.

Rady pro umístění bazénu na zahradě

Umístění bazénu je stejně důležité jako výběr typu bazénu. Zde je několik tipů:

  • Sluneční svit: Umístěte bazén na slunné místo, aby voda přirozeně zůstala teplejší.
  • Ochrana před větrem: Místo chráněné před větrem sníží množství nečistot ve vodě a pomůže udržet teplotu vody.
  • Přístupnost: Ujistěte se, že k bazénu je snadný přístup z domu a že je bezpečný pro děti.

Případová studie: Příběh rodiny a jejich výběru bazénu

Rodina Navrátilů dlouho snila o vlastním bazénu ve své zahradě. Po pečlivém zvážení všech faktorů se rozhodli pro vestavěný bazén z důvodu jeho trvanlivosti a možnosti přizpůsobení. Velikost jejich zahrady umožňovala instalaci středně velkého bazénu, který byl dostatečně velký pro rodinnou zábavu, ale zároveň nezabíral celý jejich venkovní prostor. Rozpočet byl významným faktorem, ale díky pečlivému plánování a výběru materiálů se jim podařilo udržet náklady na přijatelné úrovni. Umístění bazénu bylo zvoleno tak, aby maximalizovalo počet slunečních hodin a bylo chráněno před převládajícími větry. Dnes si rodina Navrátilů užívá nejen letní osvěžení ve svém bazénu, ale také krásného pohledu na něj z jejich obývacího pokoje, což jim přináší radost po celý rok.

Závěr

Výběr bazénu je vzrušující proces, který vám může přinést nekonečné hodiny zábavy a relaxace. Pečlivým zvážením všech faktorů a správným plánováním si můžete vybrat bazén, který bude vyhovovat vašim potřebám a zároveň se stane krásným doplňkem vašeho domova.

TOP produkty z kategorie Bazény